2019

El 19 de gener vam completar l’homenatge pòstum a Paco Aura en el nostre sopar de socis, que es va celebrar en la Gruta del Círculo Industrial.

A partir de febrer s’organitzà un nou cicle de “10 excursions voltant Alcoi”, amb les següents novetats: Jorge Doménech, “Urbanisme i habitatge obrer: les cases de dos claus”; Gabino Ponce, “Plans urbanístics de hui per a l’Alcoi del demà”; Álvaro Verdú, “Alcoi en fotos: passat i present”; i Ramón Molina, “Les xemeneies industrials d’Alcoi”.

El 10 de març vam plantejar una nova visita cultural i gastronòmica per als associats, concretament al jaciment de l’Alcúdia d’Elx, el Museu Escolar de Pusol i la pròpia ciutat.

Amb la mateixa línia de mantenir el contacte entre els socis, el 8 de setembre vam fer un esmorzar a Vil·la Vicenta, on també es van poder arreplegar les publicacions més recents de l’entitat.

La participació en la Fira Modernista de setembre fou de nou important, perquè donàrem contingut al personatge central de Donya Amàlia, amb una exposició i catàleg a càrrec d’Àngel Beneito, Francesc-X. Blay i Alfonso Jordà. També organitzàrem la conferència “Sistemes educatius alternatius a la Restauració”, a càrrec de Jordi Ortiz i Sergio Pastor, assessoràrem històricament en la manifestació obrera per a la protesta contra els reclutaments de quintes de la guerra del Marroc, i preparàrem una ruta tematitzada pel Cementeri d’Alcoi, centrada en la zona de panteons, a càrrec d’Elisa Beneyto i Lluís Vidal.

Eixe mateix mes signàvem un conveni amb el Campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant, per tal de poder utilitzar les seues instal·lacions o plantejar activitats conjuntes.

Les jornades Coneixent la nostra història d’aquest any, celebrades en octubre, anirien dedicades a la “Història del poder municipal a la ciutat d’Alcoi”, amb motiu del 40é aniversari de les eleccions. Junt a l’exposició al Centre Cultural “40 anys de les eleccions municipals”, proporcionada per la Universitat d’Alacant, es van plantejar les xerrades de José M. Perea: “40 anys d’ajuntament democràtic a Alcoi”; Josep Lluís Santonja: “El govern municipal (de l’època foral a la implantació del sistema borbònic)”; Rafael Hernández: “El poder municipal d’Alcoi, de la Constitució de Cadis a la Guerra Civil”; i Pedro J. Parra: “El poder municipal en el franquisme i la transició democràtica”.

El 16 de novembre, en el saló d’actes de la Cambra de Comerç, Pedro J. Parra oferia la conferència: “El Club d’Amics de la Unesco d’Alcoi, 50 anys d’Història (1968-2018)”.

El dia 27 del mateix mes, es presentava la col·lecció de fascicles Alcoi, pas a pas per la ciutat, editada per El Nostre, a partir de les 10 excursions voltant Alcoi i les col·laboracions de diversos socis, amb la coordinació de Josep Maria Segura.

Tancàvem les activitats de l’any amb una nova visita cultural i gastronòmica per als associats, en aquest cas a Novelda i el seu ric patrimoni modernista, el 30 de novembre.