2010

El 15 de gener, el nostre president honorari Adrián Miró García va ser nomenat Fill Predilecte d’Alcoi. La iniciativa va partir de la nostra associació, i van ser moltes les entitats i particulars que es van adherir a l’acte.

Per a aquesta ocasió, i com homenatge, el CAEHA va editar un llibret que porta per títol Poemas, i és un breu recorregut per la seua obra poètica que ell mateix va seleccionar i que qualifica com “autoretrat poètic”. El llibre es va lliurar als assistents durant el dinar que s’hi va celebrar a l’Hostal Savoy.

El 20 de gener es va rebre contestació a la reclamació presentada contra els propietaris del castell de Barxell, per l’incompliment del deure de conservar i mantenir l’esmentat BIC.

El 3 de febrer es va presentar al Centre Cultural el nou llibre de la sèrie Homenatges, El creacionisme militant, coordinat per Emili Aura i Josep M. Segura. Amb aquest llibret es van commemorar els 125 anys del descobriment de Les Llometes i, al mateix temps, es va recordar la polèmica apareguda en la premsa d’Alcoi d’aquella època entre els partidaris del creacionisme diví i els que defenien l’evidència científica anunciada per Darwin 25 anys abans.

El 20 de maig es va presentar al Club d’Amics de la UNESCO el llibre Àlvar Seguí, memòries d’un comunista alcoià, obra del soci del CAEHA Àngel Beneito. La presentació fou a càrrec del professor Francisco Moreno.

L’endemà, 21 de maig, la Consellera de Cultura i Esports, Trinidad Miró, va inaugurar la rehabilitació de la casa d’estiueig de la família de Juan Gil-Albert, Vil·la Vicenta. La Consellera va signar amb el president del CAEHA un protocol de cessió de l’ús de l’edifici com a centre cultural.

El 5 de juny, als salons del restaurant “La Ponderosa” de Benilloba, el Centre d’Estudis Contestans i el CAEHA van realitzar un dinar i un acte d’homenatge al professor Thomas Glick i a la seua esposa Betty, pintora. L’acte va ser coordinat pel nostre soci Josep Julià, qui va dirigir unes paraules d’agraïment i comiat al professor que es jubilava i tornava a la seua ciutat de Boston. El CAEHA va reconéixer la seua tasca intel·lectual i investigadora i va nomenar Thomas Glick com a soci d’honor de l’entitat. El professor Glick, especialista en els regadius valencians medievals, va lliurar al CAEHA uns llibres publicats per ell.

A finals del mes de juliol, Antoni Miró va fer lliurament al CAEHA d’un joc de la seua col·lecció de 24 gravats dedicats a Gil-Albert, gest que l’entitat va agrair i que va decidir situar-los com a exposició permanent a Vil·la Vicenta.

El 17 de setembre es va inaugurar oficialment aquest espai cultural amb una jornada de portes obertes, aprofitant per presentar el llibre La societat industrial valenciana, recopilació coordinada per Josep Lluís Santonja de les actes d’aquell congrés celebrat en 2007.

El 16 d’octubre es va realitzar a Vil·la Vicenta una trobada entre professors de l’IES Andreu Sempere i un grup de professors i sindicalistes sueco-noruecs, els quals volien intercanviar informació sobre l’hospital sueco-noruec.

L’11 de novembre s’iniciava una nova edició del cicle “Coneixent la nostra història”, amb el títol “Charles Darwin, any 201”, amb referència als anys del seu naixement. Amb la col·laboració de la CAM, es van fer tres conferències impartides per professors de la Universitat de València i de la Universitat CEU València al saló d’actes de la Cambra de Comerç: Emili Aura Tortosa, “Perfecció, progrés i diversitat als estudis de la història humana”; Juli Peretó Magraner el 18 de novembre, “Per què l’evolució és certa i per què ens ha d’importar?”; i Jesús Ignacio Catalá Gorgues, el 25 de novembre, “L’evolució a casa nostra: usos i abusos d’una teoria universal”.

El 13 de desembre el CAEHA, per mitjà de Josep M. Segura, el seu representant en el Consell de Protecció del Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, va suggerir que es realitzaren els treballs forestals necessaris per tal de no perdre la visió de l’ermita de Sant Antoni des de la nostra ciutat, un referent visual i simbòlic al llarg dels segles per als alcoians que la densitat de la vegetació ha deixat mig oculta.

Eixe mateix dia el CAEHA va sol·licitar a l’Ajuntament que es dedicara un carrer al músic i compositor Carlos Palacio, en complir-se en 2011 el centenari del seu naixement.