El dimecres 14 de març del 2007, fruit de quasi dos anys de treball, va ser presentat en el saló d’actes del Centre Cultural el llibre Història d’Alcoi impulsat i escrit per membres CAEHA i finançat per l´Ajuntament i l’editorial Marfil. Amb aquest llibre, inclòs dins la programació feta pel 750é Aniversari de l’atorgament a Alcoi de la Carta Pobla, culminaven les iniciatives nascudes al voltant de dita celebració.
Es tracta del projecte més important realitzat fins ara per aquesta entitat: una història general de la ciutat. Sobretot, es tracta d’un intent de comptar aquesta història de forma accessible, però amb rigor, presentant de forma senzilla els últims estudis dels historiadors i investigadors. La coordinació del llibre ha estat a càrrec de Josep Lluís Santonja i Josep M. Segura. El llibre, de gran format, reuneix en 600 ajustades pàgines la història d’Alcoi en textos de 49 autors, tots membres del CAEHA, i és la primera vegada que es tracta la nostra història amb caràcter interdisciplinari.
Dins de la celebració del 25 aniversari del CAEHA, en el mateix mes de març es va organitzar un seminari sobre la Guerra de Successió a Alcoi, sota el títol de “La desfeta d’Alcoi (1707–1708)”.
El seminari, que va tindre lloc en l’aula de cultura de la CAM, començà el dia 1 de març amb una conferència de Carmen Pérez Aparicio (Universitat de València), que va tractar sobre “La Guerra de Successió: València i el context europeu”. El dia 7, Enrique Giménez (Universitat d´Alacant) va parlar sobre “La Nova Planta i el corregiment d´Alcoi”. El dia 15, el professor Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona) dissertà sobre el desconegut tema de “L’exili austriacista”. El Seminari acabà el dia 22 de març amb una taula rodona, en la qual membres del CAEHA van parlar de “Les conseqüències de la desfeta per a la història d’Alcoi”.
A més a més, aquest Seminari es va completar amb una excursió guiada a Almansa, el dissabte 24 de març, per a visitar l’indret de la batalla. Una vegada en Almansa, es va fer una explicació general i no sols vam recórrer els llocs que van ocupar els exèrcits, sinó que, al mateix temps, ens van explicar el desenvolupament i circumstàncies de la guerra que va resultar tan desfavorable per a les forces austriacistes i els valencians.
Aquest any el CAEHA va publicar el segon dels seus estudis d’història local, La Germania d’Alcoi, obra de Josep Lluís Santonja.
El 25 aniversari de la nostra institució va culminar amb l’organització i celebració, en novembre d´aquest any 2007, del Congrés “La Societat Industrial al País Valencià”.
L’acte inaugural i presentació del Congrés va tindre lloc el dijous 8 de novembre, a les 12 h., en la seu de la Tèxtil Alcoiana. Per la vesprada, i en el saló d’actes de la CAM, el professor Ramón Tamames va fer la primera ponència del Congrés, que va tractar sobre “El desarrollo del capitalismo frente a sus enemigos: el gato de siete vidas”.
La resta de ponències i comunicacions van tindre lloc al saló d’actes de la Cambra de Comerç, i el divendres a la nit, en l’Hotel AC Ciutat d’Alcoi, es va fer un sopar de gala al que van assistir nombrosos membres del CAEHA i on es volien celebrar més festivament els 25 anys de la nostra institució. La ponència del divendres dia 9, va córrer a càrrec d’Eusebi Casanelles, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, que va voler respondre a la pregunta: hi ha futur per a l´arqueologia industrial? La ponència del dissabte dia 10, va ser dictada pel professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Josep Fontana, qui va parlar dels inicis de la industrialització.
Aquestes ponències van ser acompanyades per una vintena de comunicacions, exposades per distints membres del CAEHA, que des de la seua especialitat presentaven aportacions al tema tractat de la industrialització, fonamentalment fent referència a Alcoi.
El Congrés va finalitzar el diumenge, dia 11 de novembre, amb una visita guiada a la ciutat, visitant espais industrial i testimonis arquitectònics.