2018

Les noves rutes que es van incorporar enguany al cicle de “10 excursions voltant Alcoi” foren: Elisa Beneyto, Pedro J. Parra i Lluís Vidal, “L’art urbà d’Alcoi”; Gabriel Guillem, “Escenaris de la crònica negra d’Alcoi (1900-1936)”; i a la del Cementeri d’Elisa Beneyto i Lluís Vidal es va afegir Carles M. Mansanet per a parlar de la botànica funerària.

En febrer, des del CAEHA ens adheríem a l’atorgament de la Medalla d’Or de la ciutat al Círculo Industrial, i al mes següent, també ho férem a la petició de l’Associació de Sant Jordi per tal que la Festa de Moros i Cristians d’Alcoi fora declarada com a Bé d’Interés Cultural Immaterial. En la redacció de l’expedient hi va tindre molta responsabilitat el nostre soci Josep M. Segura.

El 6 de març se celebrava la conferència “Els primers pobladors medievals d’ Alcoi”, a càrrec de Ricard Bañó Armiñana, dins del Congrés de la frontera meridional valenciana amb el Tractat d’Almisra, que havia estat ajornada.

Al mes d’abril, el dia 15 vam organitzar una nova visita cultural i gastronòmica, en aquest cas al poble d’origen del nostre president, Biar, que també es va completar amb la visita al castell d’Almisra, al Camp de Mirra. I amb el mateix objectiu de confraternitzar entre els socis, el 6 de maig fèiem una jornada de convivència a Vil·la Vicenta, amb un esmorzar.

Precisament, aquest any decidíem renunciar definitivament al conveni amb Conselleria de Cultura com a gestors de Vil·la Vicenta-El Salt, ateses les elevades despeses que comportava i la manca de les subvencions acordades. A partir d’ara serà l’Ajuntament d’Alcoi qui es faça càrrec de l’immoble, tot i que, a falta de tindre una seu pròpia, de moment continuàvem mantenint allí la biblioteca i arxiu que ens va llegar Adrián Miró.

El dia 3 de maig, quedava constituït el Consell Municipal de Cultura d’Alcoi, en el que el CAEHA tindria representants en la Comissió de Patrimoni Material i Immaterial.

El cicle d’enguany Coneixent la nostra història, celebrat en eixe mes de maig al Círculo Industrial, anava dedicat a “El pintor Antonio Gisbert i la seua època”. Les conferències anirien a càrrec de Luis Alberto Pérez, “Antonio Gisbert, biografía artística”, i Alicia V. Mira, “Antonio Gisbert i la seua època”. Es completaria amb la col·laboració de l’Institut Alacantí de Cultura “Juan Gil-Albert” i el programa “Descobreix una obra d’art”, on José Luis Antequera Lucas comentaria, el 27 de juny, el “Retrato de S.A.R. Dª María Luisa, duquesa de Montpensier”.

Encara al mes de maig, concretament, el dia 23, atesa la convocatòria de l’Ajuntament, elaboràrem una “Proposta participativa del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) per a la rehabilitació del conjunt fabril del Molinar”, que posteriorment seria tinguda en consideració. Bàsicament, es definien unes línies d’actuació arqueològica, arquitectònica i museològica, a més d’avançar propostes per a la seua difusió posterior.

A setembre tindríem una nova participació destacada en la Fira Modernista. Per una banda, Elisa Beneyto i Lluís Vidal es van encarregar del personatge central, l’escultor Lorenzo Ridaura, amb l’exposició “La bellesa esculpida. Lorenzo Ridaura”, la presentació del llibre Vida y obra del escultor Lorenzo Ridaura Gosálbez (1871-1963), i una ruta tematitzada pel Cementeri d’Alcoi, centrada en les obres de l’artista. A més a més, Àngel Beneito va oferir la conferència “Condicions de vida del proletariat a l’Alcoi modernista”, i també assessoràrem en la manifestació obrera per a la reivindicació de la jornada de 8 hores.

Al mes de novembre, amb motiu del 40é aniversari de la Constitució espanyola de 1978, organitzàrem les jornades “Constitucionalisme: passat, present i futur”. Les conferències anirien a càrrec d’Emilio La Parra, “El constitucionalisme espanyol del segle XIX”; Rafael Hernández, “La Constitució de 1931”, i Pedro J. Parra, “La Constitució de 1978”. El cicle finalitzaria amb la taula rodona “Present i futur de la Constitució de 1978”, amb Patricia Blanquer, Joan Baldoví i Maria Dolores Alba.

Aquell mateix mes rebíem la visita de la Societat Catalana de Geografía, els dies 17 i 18. Per acollir-los, proposàrem la conferència “Rasgos geográficos de las comarcas de L´Alcoia-Comtat”, per part d’Enrique Moltó, i una visita a la ciutat a càrrec d’Àngel Beneito i Paco Blay.

El 14 de desembre, Rafael Hernández presentava l’adaptació de la seua tesi doctoral, La ciutat d’Alcoi durant la Segona República, editada per Tívoli i amb col·laboració del CAEHA.

Per a finalitzar l’any estava previst retre-li un homenatge institucional a Paco Aura en el seu centenari, però malauradament va faltar el 27 de novembre, així que el reconeixement fou pòstum, un mes després, a l’Ajuntament d’Alcoi, on s’inauguraria una exposició i es presentaria la reedició en castellà del llibre Francisco Aura Boronat: resistencia y dignidad frente a la desmemoria, escrit per Àngel Beneito, Paco Blay i Natxo Lara.